Artikeln är publicerad i tjugoförsta Månväven

Litteraturtips: Naturen bjuder

av Hild Lorentzi

Mer närodlat än ogräs finns inte. Kanske du tycker att ogräs bara är ett återkommande elände. Tänk om, Ät upp det och njut! Ogräs är sprängfyllt av hälsofrämjande ämnen, t ex klorofyll, vitaminer och höga halter av mineraler. Det säger Marie-Louise Eklöf, författare till boken Naturen bjuder! Liten receptbok som ger stor ogräslust.

Framsida%20Naturen%20bjuder

Boken ger många tips om hur du kan laga välsmakande ogräsmat av allt Moder Jords skafferi bjuder på. Basväxter i receptboken är kirskål, nässla och vitplister. I en del recept står det helt enkelt gröna blad. Du kan välja en sort eller blanda två eller tre sorter.
Tidigt på våren börjar det.
Marken doftar och nässlor hör till det som sticker upp först.
Jag tar med en sax ut, tar en tunn plasthandske på vänster hand och en varmare trädgårdshandske på höger. Söker mig runt 100 meter från trafikerade vägar.
Klipper de späda nässlorna, lägger i en korg och går hem och kokar vårens första nässelsoppa.
Det bästa är att plocka i korg, en papperskasse kan också duga. En solig dag är bäst, när daggen försvunnit, men helst före kl 12. Halten av aktiva ämnen i växterna är störst på förmiddagen. Jag återvänder till samma nässelstånd med några veckors mellanrum och klipper nya toppskott.
Nässlor är proppfulla med nyttigheter. De innehåller stora mängder järn, kalium, kalk och fosfor, klorofyll, kiselsyra, garvämnen och c-vitamin. Jag älskar att göra paj, sufflé eller en röra till pasta.
Även kirskål är c-vitaminrik, innehåller klorofyll och mineraler och en utmärkt bladgrönsak på våren. Gärna ihop med nässlor och vitplister.
Späda björkblad, maskrosblad, blåbärs- och vinbärsblad, almfrukter, granskott, groblad, kanske våtarv….blir en härlig skogssallad.
Harsyra passar till måltidsdryck och maskrosknoppar att steka i olivolja, äta som de är eller fylla en omelett med.
Under våren förväller jag också och fryser in en hel del nässlor till vinterns pajer och nässelröror. Dessutom torkar jag nässlor och gör nässelpulver. Det strör jag på fruktsallad, filmjölk eller på en smörgås. En tesked varje dag ger bra tillskott av vitaminer och mineraler.

2005 gick jag en örtutbildning hos Marie-Louise Eklöf. Den kunskap jag fick då har jag haft och har stor glädje av.
Marie-Louise har arbetat som örtpedagog och ogräskock i många år. Redan 1998 gav hon tillsammans med Pelle Holmberg ut boken Vilda växter. Hon frågade förlaget om de var intresserade av en receptbok också, men de menade att ämnet var alltför smalt. Marie-Louise skrev ändå en egen receptbok.
Sedan dess har tiderna förändrats. Nu finns det en mängd receptböcker och själv har hon reviderat sin enkla receptbok och berikat den med Linnéa Warenius fina illustrationer.

Kirsk%C3%A5l

Jag har min gamla bok kvar, den är synnerligen välanvänd. Jag har köpt och gett bort eller sålt många receptböcker under åren som gått. Nu känns det så roligt att få presentera Naturen bjuder för Månvävens läsare.
Jag hoppas vi människor ska kunna fortsätta att njuta av det vi plockar i naturen.
Jag hoppas att fler ska få upp ögonen för vad naturens skafferi bjuder på.
Illusionen att människan är herre över jorden faller av oss om vi är ute i naturen ofta. När vi lär oss att bruka, njuta av och bidra istället för att missbruka och utnyttja jordens resurser hittar vi en balans i livet.
Ibland misströstar jag om mänskligheten,…. men ändå inte.
Jag vill dra mitt strå till stacken och bidra till att sprida info om vad naturen bjuder på. Vi behöver samtala om livsstil, protestera mot missbruk och rovdrift, kortsiktigt tänkande osv. Hoppas du är med.

Vi är både fysiska och andliga varelser. Vi är en del av himmel och jord. Vi behöver stå med fötterna på och i jorden och samtidigt ha vårt medvetande i himlen, menar jag. Vi behöver omfamna elementen, jorda oss för att leva fullt ut, visa respekt och kärlek till jorden och varandra.

Även när jag misströstar tänker jag att
• Det spelar roll vad vi gör.
• Det spelar roll vad vi äter.
Därför försöker jag bland mycket annat lära mig mer om vad jag kan hitta i naturen, vad jag kan handla närodlat osv
• Det spelar roll vad vi köper och vad vi slänger.
• Det spelar också roll att vi söker ro. Ett sätt är att vi vistas i naturen och omger oss med kärleksfulla människor för att motverka stress och ohälsa.

Du kan köpa receptboken och hitta information om Inspiras ört-kurser, föredrag och vand­ringar via www.inspira.cc, info@inspira.cc. Butik och kurslokal finns på Rörstrandsgatan 42 i Stockholm.

Hild Lorentzi, älskar ogräsmat, har inte bråttom, förlänger livet på älskade plagg med fritt broderi.