Artikeln är publicerad i sextonde Månväven

Övergångs- och förbindelseritual

av Nauð Vanarot, foto Ulla Fagerås

En vacker och solig dag i maj samlas människor i Lönnsätter för att fira att Neyün har kommit till Pablo och Emma.

emmaHS pabloHS

Men egentligen började det redan på torsdagen då Pablo och hans bror Felix anlände för att hjälpa till att bygga en svetthydda stor nog att rymma 25 personer. På fredag förmiddag anländer vännen Haraldur och farmor Gunilla och det är först då som vi lyfter bort min lilla svett och börjar sätta dit de nya ‘revbenen’ runt eldgropen. Eftersom svettviet ska ligga utanför svetten och låg anpassat till en mycket mindre svett får den nya svetten en något avlång form. Vi kunde naturligtvis ha byggt en helt ny svett men jag ville använda den energi som skapats av alla de svettar som gjorts sedan den först byggdes 2005.

Vid middagstid på lördagen anländer övriga deltagare som åkt tåg från Stockholm, Malmö och Köpenhamn.
Efter att alla fått soppa, satt upp tält, installerat sig i övernattningsvagnen och kurslokalen börjar vi samlas på eldandarnas plats. Där hälsas alla välkomna och får information om vad som ska hända under dagen.

samlingHS

Eftersom många inte känner varandra inleder Felix och Haraldur med några lekar.

lek1HS lek2HS

Några av oss galdrar in krafterna.

galder1HS galder2HS

Som ytterligare ett led i att lära känna varandra skapar vi de vin (urnordiskt ord för helig plats/altare) som ska användas i Neyüns förbindelseritual. I den ritualen sluter Neyün, med hjälp av sina kraftföräldrar, förbund med krafterna och ber att jorden ger henne styrka, luften tankeklarhet, elden inspiration och vattnet flöde under hennes livsvandring.
Alla väljer vilken av krafterna de känner sig mest hemma med så vi får en jordgrupp, en luftgrupp, en eldgrupp och en vattengrupp. Varje grupp skapar en gestaltning av den kraft de valt. På så sätt får vi ett vi för vardera riktning.

skapavattenHS skapaluftHS

Maja och moster Ida är med i vattengruppen. Luftgruppen i full aktion.

jordviHS eldviHS

Jord- och eldvi

När vien är klara börjar vi förbereda svetten. Alla får lära sig hur man frågar stenfolket om de vill delta i svetten och ger sig sedan iväg för att samla in 36 lagom stora stenar.

byggasvetteldHS

Under tiden förbereder Hannah, som är eldväkterska, elden.
När stenarna är samlade och elden förberedd använder Hannah salvia, tobak, granbarr och sweetgrass för att be krafter och andar att hjälpa oss med svetten innan hon tänder elden.

t%C3%A4ckarevbenHS

När elden brinner är det dags att täcka Moder Jords revben med yllefiltar.

svetteldHS

Revbenen är täckta och det tar ytterligare en stund för elden arr glödga stenarna.

m%C3%A5nt%C3%A4ltHS

En stund för samtal och umgänge medan elden utför sitt värv. I bakgrunden min tipi som dedicerats till rött tält eftersom vi hade flera månkvinnor i cirkeln.

farmorHS

Farmor Gunilla passar på att umgås med sitt barnbarn.

svettb%C3%B6rjanHS

Svetten har börjat. Hannah bär in de första stenarna.
I svetten arbetar vi med övergången från att vara kvinna och man till att bli mamma och pappa, en av de största övergångar vi genomgår under denna livsvandring. Vi hedrade Emmas och Pablos föräldraskap och de fick råd av andar och krafter. Vi arbetade också med övriga deltagares föräldradrömmar samt vad svett-ritualen innebär eftersom det var första gången för de allra flesta.

Efter fyra rundor föds vi renade ut i världen igen – en värld som kan kännas lite annorlunda efter nästan två timmar inne i Moder Jords livmoder.

efter%20svettHS

De som var inne i svetten har klätt på sig och vi samlas för den avslutande ritualen, Neyüns förbindelseritual.

inkallantest inkallan1test

Lo och jag kallar in krafterna. Lo, som fortfarande är barn, bär en specifik barnkraft. Hon kallar in i kraft av sin växtkraft.
När kraften i nedan kallats in är cirkeln och den alternativa verkligheten skapad.

Eftersom det börjat mörkna finns inga bilder där kraftföräldrarna bär fram Neyün, men det skedde och förbund slöts.
Alltihop avslutades med en underbart god festmåltid!