24/6 2017 Vildblommornas månvarv

Inför sommarsolståndsritualen publicerar vi Lakota böneknyten av Hannah Gruffman. Artikeln beskriver hur man gör böneknyten så du som ska delta kan göra dina egna böneknyten och fästa på årets björk. Vill du veta mer om hur vi firar sommarsolståndet finns det information om det under förra uppdateringen. Månvarvets litteraturtips, Det enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannan och hur det förstör ditt liv och världsekonomin, av Katrine Kielos är lika aktuell idag som när den kom ut. Skribent är Felix Lindén. Månvarvets tredje artikel är denna gången utbytt till en låt av Mavis Staples, In Times Like These, där hon sjunger:
We need to get along, hold on
and right what’s wrong.

Hela texten finns under själva låten. Inspirationen till att lägga ut den var en artikel av Malin Björk - Så långt sträcker sig EU:s flyktingpolisiära armar - där hon skriver “Utan solidaritet är framtiden outhärdlig att tänka sig. Att bestraffa den är en ohygglig utveckling”.
Så länge vi låter ‘den ekonomiske mannen’ forma vår värld och våra mellanmänskliga interaktioner skär vi sönder något genuint mänskligt. Det finns mycket som talar för att det under stenåldern var just solidaritet, omtanke och omsorg om varandra som gjorde oss, som art, framgångsrika. Malin avslutar med: “Som feminist tänker jag aldrig ge upp kampen om vår förmåga och nödvändighet att bygga vår framtid på solidaritet, omtanke och omsorg om varandra.” Ett uttalande som ligger helt i linje med den grund Moder Jordsamfundet vilar på.